De typiske fejl på lønsedler
- Der mangler tillæg fx for overarbejde
- Pensionsindbetalingen er forkert
- Feriesaldoen er forkert
- Løntrinnet er for lavt
- De registreret arbejdstimer er for få
Hvis du er fastlønnet, kan du nøjes med at gå din lønseddel grundigt igennem af og til, når der er ændringer i din ansættelse. Hvis din udbetalte løn passer med sidste måneds, er alt som regel godt.
Hvis du finder fejl, så henvend dig til din HR- eller lønafdeling, din tillidsrepræsentant eller i sidste ende din fagforening for hjælp.
Du bør også gemme dine lønsedler i fem år, før du smider dem ud. Hvis du modtager lønsedlerne i e-boks, er de sikre der. Du skal bruge dine gamle lønsedler, hvis du senere får problemer med at få udbetalt løn for overarbejde, feriepenge og pension.
Tjekliste til din lønseddel
Får du udbetalt den rigtige løn?
Stemmer din lønsum med den løn, som er fastsat i din kontrakt eller overenskomst? Nogle overenskomster gør dig fx berettiget til at stige i løn, hvis du har gennemført et bestemt kursus eller har været ansat i et bestemt antal år - det som også kaldes anciennitet.
Får du alle dine tillæg?
På din lønseddel, bør du kunne se din grundløn og dine tillæg.
Du kan få personlige løntillæg, du har forhandlet dig til, for særlige kvalifikationer, eller tillæg for særlige opgaver og ansvarsområder.
Du kan også få tillæg for at arbejde med forskudt arbejdstid eller for overarbejde hvis du fx er butiksansat. Er du i tvivl om, hvilke tillæg du er berettiget til i de situationer, så undersøg dine rettigheder hos din tillidsrepræsentant eller fagforening.
Hvis du skal have tillæg for bestemte arbejdstimer, så skriv dine arbejdstimer. Så kan du se, om du har fået løntillæg for alle timerne, og om du fx har fået de tillæg for weekendarbejde eller overarbejde, som du er berettiget til.
Betales der til pensionsopsparingen?
På din lønseddel kan du se, hvad du og din arbejdsgiver indbetaler til din pension. Tjek om procentsatsen eller beløbet for din pensionsopsparing stemmer med din overenskomst eller kontrakt. Arbejdsgiveren skal indbetale det samlede beløb, dvs. både arbejdsgiverdelen og din del, til pensionskassen.
Husker arbejdsgiveren feriepengene?
De fleste lønmodtagere er sikret minimum 5 ugers ferie og 5 ekstra feriefridage. Tjek derfor om du sparer op til din ferie ved at du optjener feriedage eller at din arbejdsgiver indbetaler feriepenge.
På nogle lønsedler vil din feriesaldo stå på din lønseddel. Ofte kan du også se, hvor mange feriedage, du allerede har brugt i den periode, lønsedlen gælder for, samt hvor mange feriedage, du har tilbage til resten af ferieåret.
Særligt for timelønnede
Tjek hver eneste lønseddel
Er du timelønnet, eller svinger din løn fra måned til måned, fordi du har vagter på forskellige tidspunkter eller overarbejde? I så fald er det særligt vigtigt, at du tjekker hver eneste af dine lønsedler med tjeklisten her.
Hold selv regnskab med dine timer
Sørg for at holde styr på dine arbejdstimer. Hvis du ikke får udleveret en oversigt fra arbejdsgiveren, så skriv dine arbejdstimer ned med tidspunkt og dato, så du kan holde regnskab. Dermed undgår du at snyde dig selv for glemte arbejdstimer og for tillæg for natte- og weekendarbejde.