Vi køber ikke julegaver på klods

01.12.2017

Gaver, flæskesteg og juletræ finansieres som hovedregel med penge, som allerede står på kontoen, svarer 84%, og med øremærket opsparing, svarer 12%. Nogle ganske få må ty til den mindre fornuftige løsning og låne til juleforbruget med fx kreditkort (4%) eller kassekreditten (3%). Ingen svarer at de har brugt dyre kviklån.

”Det er overraskende, at så få låner til at dække julens udgifter. Jeg havde forventet, at flere for eksempel måtte trække på kassekreditten, for julen fylder rigtigt meget i budgettet, hvis udgifterne skal dækkes af det daglige økonomiske råderum,” forklarer Morten Holm Steinvig, som er konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.

”Det er også positivt, at hver tiende har en opsparing til julen. Det vidner om en god styring af økonomien og evnen til at planlægge fremad.”

Undersøgelsen viser også, at hver tredje dansker har lagt et budget til at styre julens udgifter efter.

Til de mange danskere, som ikke har budget, men gerne vil have hjælp til at gøre privatøkonomien parat til julen, har forbrugersitet Raadtilpenge.dk nogle hurtige tips.

  • Opret en julekonto, til at styre udgifterne, hvis du skal bruge mange penge på julen
  • Start en opsparing til julen 2018 på julekontoen
  • Find de penge, du kan bruge på julen i dine opsparinger og på din almindelige konto
  • Planlæg hvor mange penge til vil bruge til gaver, mad, etc.
  • Realitetstjek dit budget
  • Læg en madplan, undgå madspild og spar penge

 

For yderligere information

Kontakt konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet, Morten Holm Steinvig, på telefon 33 55 84 37, e-mail mhs@ftnet.dk