Spar penge ved at tænke smart – sælg, byt, del og lån
Du kan tjene nogle hurtige penge, hvis du er lidt smart og kreativ i hverdagen. Tøm loftsrummet eller kælderen for ting du ikke får brugt, og se om du kan sælge noget af. Du kan også forsøge at bytte dine ting gennem et byttemarked.
Når du sælger noget brugt eller bytter med andre, får du anvendt de værdier du har liggende men ikke alligevel bruger. De penge, der for eksempel kan spares på at bytte tøj med hinanden, dele værktøj med naboen eller sælge et brugt møbel på loftet, kan give luft i budgettet og bedre råd til fornøjelser og opsparing.
Sparetips til indkøb – brug hovedet frem for maven
Køb ind med dit hoved, ikke med din mave og undgå impulskøb ovenpå en januarramt økonomi. Impulskøb er meget ofte skyld i, at indkøbsturen pludselig bliver dyrere end forventet. Lav derfor en indkøbsliste og hold dig til den, når du er ude og handle. Undgå også at handle på en tom mave. Hvis dit blodsukker er lavt, er du et lettere offer for de fristende lakridsmandler på slikhylden ved kassekøen. Så dette sparetips der både er godt for din økonomi og nytårsforsættet om at tabe dig. Hvis du er i tvivl om du bør købe dyre ting som tøj og elektronik, så overvej dine køb en gang til. Gå hjem og tænk over, om du virkelig har brug for de bukser, der er på tilbud.
Du kan også bruge appen Lommebudget fra Rådtilpenge.dk til at sætte en forbrugsgrænse for din privatøkonomiøkonomi, og løbende tracke hvor mange penge du bruger på forskellige ting.
Sparetips til mad – madspild æder dine penge op
Madspild kan være med til at dræne din pungfor penge, fordi en stor del af vores forbrug går til mad. I Danmark smider en husstand på fire personer i gennemsnit næsten 60 kilo mad ud om året. Det er altså muligt at spare penge, og spare på belastningen af miljøet, ved at sænke dit madspild i hjemmet.
Det kan du bl.a. gøre ved at lave en madplan eller ved altid at planlægge måltiderne ud fra, hvad der allerede er at finde i køleskabet, så du får brugt resterne og dermed sparer penge på indkøb. Lav store portioner aftensmad og frys dem ned - så undgår du at falde for take away-fælden på vej hjem fra en travl og lang dag. Husk at du kan fryse alt fra grønsager til pålæg og brød, hvis du ikke når at få det spist før sidste salgsdato.
Er du praktisk, holder dig til indkøbsedlen derhjemmefra, tjekker udløbsdatoer og undgår impulskøb, kan der være masser af penge at spare ved at gå på tilbudsjagt i supermarkederne. Mange supermarkeder har en køleboks stående til de varer, der nærmer sig sidste salgsdato. Her kan du ofte finde billigt pålæg, kød og mejeriprodukter.
Sæt dine udgifter på slankekur
Måske kan din privatøkonomiøkonomi også trænge lidt til at tabe sig lidt af sulet på sidebenene? Bruger du dine penge forkert og på noget der ikke giver dig værdi? Det kan jo være en fast nytårstradition at trimme din privatøkonomi for overflødige udgifter.
Giv dine lån, forsikringer og abonnementer et gennemsyn, og tjek om du fx er dobbeltforsikret. Bruger du dine abonnementer fuldt ud? Skal du skifte til et billigere? Og hvad er prisen hos andre leverandører? Ligeledes kan der være nemme penge at spare ved at gå dine bankforretninger i sømmene. Hvis du har flere lån, kan du for eksempel ofte spare renter – og dermed penge – ved at samle din gæld i én bank.