Undgå beslutninger baseret på frygt
Træk vejret. Følelsesladede beslutninger fører til dårlige økonomiske valg. Brug derfor lidt tid på at reflektere, finde information og indhente gode råd om, hvad der er den rigtige beslutning for dig i din situation. Det kan fx være, hvis du står uden indtægt og skal finde penge til at dække dine udgifter på en eller anden måde.
Tjek hvilken hjælp du kan få
Har du for økonomisk hjælp og rådgivning? Der findes flere offentlige og private aktører, som måske kan hjælpe med rådgivning, hvis din økonomi bliver ramt af COVID-19. Kontakt fx din bank, kommune, fagforening eller gældsrådgivning.
Lav en kriseplan for din privatøkonomi
Frygter du for fremtiden? Hvis skyerne trækker sig sammen i horisonten, så er det særligt vigtigt at lægge en plan for din privatøkonomi. En plan giver større sikkerhed og mere ro i sindet.
- Tænk over, hvordan du vil klare dig med en lavere indtægt. Kan du fx dække dine faste og variable udgifter, hvis du er på dagpenge eller kontanthjælp
- Prioriter dine penge efter, hvad der er ”need to have”, og skær ned på udgifter til ”nice to have”
- Hvis du kan, så læg penge til side til en økonomisk reserve - bare et par hundrede kroner om måneden er bedre end ingenting.
- Undersøg om du kan få hjælp, hvis dine udgifter ikke kan dækkes af din indtægt, fx om du kan lave en aftale om at udsætte afbetaling af lån i en periode.
Start din kriseplan med budgetskabelonen
Undersøg dine muligheder, før du øger din gæld
Hvis du ikke kan undgå at låne penge for at dække nødvendige udgifter, bør du undgå de hurtigste og dyreste løsninger, som fx kviklån. Du har måske andre muligheder, hvis du griber fat i din bank, fx billigere lån eller udsat afdrag på forskellige lån. Bankerne har i øjeblikket mulighed for at lempe på kravene til nogle kunder.
Læs mere om hjælp fra bankerne
Målet er at komme igennem krisen med så lidt gæld som muligt.
Beskyt dig mod Corona-svindel
I kølvandet på Coronavirus breder bedrageri og svindel sig, især online. Tjek afsender og information i alle opkald og tilsendt links og e-mail – det kunne være digital svindel som phishing og scam.