Du har modtaget et tilbud eller måske flere tilbud. Nu sidder du og kigger ned over siderne. Hvad skal du holde øje med? Og hvilken information kan du bruge til at sammenligne tilbud med? Her er syv almindelige pejlemærker, du kan navigere efter, når du ser på tilbud fra banken.
-
Beløb
Hvor meget tilbyder banken, at du kan låne?
-
ÅOP
ÅOP (Årlig Omkostning i Procent), er ”kiloprisen på penge”, dvs. alle årlige gebyrer, renter og andre udgifter, du skal betale i forbindelse med et lån. Det er opgivet i procent af lånets værdi. Generelt kan man sige, at de billigste lån vil være det lån med den laveste ÅOP. En lav rente med højere omkostninger er ikke nødvendigvis billigst. Renteudgifter kan du delvist trække fra i skat, men det kan du ikke med gebyr og andre omkostninger. Husk også at tage med i betragtning, hvornår du regner med at indfri lånet, dvs. hvor længe det skal løbe.
-
Renten
Hvilken rente skal du betale for et lån, eller hvad får du i rente for de penge, der står på din opsparing? Og kan renten ændre sig? Hvis du låner mange penge, kan en variabel rente have stor betydning for, hvordan prisen på et lån kan udvikle sig.
-
Gebyrer
Udover renten, kan banken kræve penge for en række ydelser. Der kan fra bank til bank være forskel på hvad banken kræver penge for, og hvor mange penge den kræver. Husk at tjekke hvor stor bidragssatsen er, hvis du skal optage realkreditlån.
-
Løbetid (Bindingsperiode)
Hvordan opsiger du et produkt eller service? Er du bundet til produktet over en årrække?
-
Service
Hvilken service kan du få? Har du mulighed for at modtage rådgivning? Bruge netbank? Få rabatter på andre produkter? Der kan være forskel på hvilken service banker tilbyder.
Vilkår og det med småt
Sørg for at læs dine aftaler med banker grundigt igennem. Spørg om det, du ikke forstår. Vær opmærksom på, at standardvilkår, bankens almindelige forretningsbetingelser, ikke er til forhandling, men er vilkår, der gælder for alle kunder.