-
Undersøg hvilke lån der passer til dig
Hvis du skal til at optage et lån til en bolig, og har brug for et boliglån, bør du undersøge hvilke typer af lån der findes på markedet. For at komme i gang med at finde gode tilbud på lån kan du prøve at undersøge de forskellige udbydere og bruge de sammenligningssider, der findes på nettet.
Husk at det i forhold til ydelse kun giver mening at sammenligne de samme lånetyper og løbetider med hinanden, fx fastforrentet med lån afdrag med et andet fastforrentet lån med afdrag. Sommetider kan en afsøgning af tilbud på nettet være nok til at finde et godt tilbud, og somme tider skal du måske holde flere møder med flere institutter, før du har fundet det bedste tilbud.
-
Du søger om et lån
Når du har fundet et lån, som du er interesseret i at optage, skal du først indsende et låneansøgningsskema til realkredit- eller pengeinstituttet. Du vil blive bedt om at udfylde et skema, som instituttet sender til dig, eller du kan udfylde skemaet på nettet. Du skal også indsende forskellige dokumenter.
I låneansøgningen kan du angive hvor mange penge, du gerne vil låne, og komme med oplysninger om din egen økonomi til instituttets kreditvurdering.
Herefter vil du oftest blive indkaldt til et møde med en rådgiver for at tale om din økonomi, boligen som du ønsker at købe, og det ønskede låns størrelse og type.
-
Instituttet vurderer boligens værdi
Instituttet værdisætter den bolig, som du er interesseret i, dvs. vurderer hvor meget boligen er værd. Det gøres ofte af en vurderingssagkyndig, som instituttet sætter til opgaven. Realkredit- og pengeinstitutter vil gerne vide, hvad boligen er værd, fordi boligen skal bruges som instituttets pant for det lån, du gerne vil optage.
Instituttet giver dig først et forpligtende lånetilbud, når der er foretaget en vurdering af boligen og din økonomi.
-
Instituttet kreditvurderer dig
Instituttet vurderer, hvor mange penge det vil låne dig, ved at se på din økonomi, fx din seneste årsopgørelse, dine seneste lønsedler og dit budget.
Det gør instituttet for at være sikker på, at du ikke kommer til at sidde så hårdt i det økonomisk, at du ikke kan betale ydelsen på lånet. Kreditvurderingen har betydning for hvor mange penge, du kan låne, og måske også hvilken type lån, instituttet vil tilbyde dig.
-
Instituttet giver dig et lånetilbud
På baggrund af jeres samtale og instituttets kreditvurdering af dig, kommer instituttet med et lånetilbud. Det kan evt. have form af et boligkøbsbevis.
Et boligkøbsbevis, eller forhåndslån, er en godkendelse af dig som køber til at tage et lån på baggrund af din økonomi. Den kan du bruge, hvis du ikke har en konkret bolig i kikkerten, men er i gang med at se på markedet, og du gerne vil kunne handle hurtigt, hvis drømmeboligen pludselig viser sig.
-
Du underskriver lånedokumenter
Når du har fundet det lånetilbud, som er bedst, skriver du under på lånetilbuddet.
-
Dit pantebrev tinglyses
Når du har skrevet under på lånedokumenterne, skal der udarbejdes et pantebrev, der giver realkredit- eller pengeinstituttet sikkerhed i din bolig, i tilfælde af at du ikke kan betale ydelsen for boliglånet. Pantebrevet skal tinglyses.
Tinglysning er den officielle registrering af, at du har indgået pantebrevsaftalen med instituttet. Der skal i den forbindelse betales dels en fast afgift til staten, som udgør 1.660 kr., og dels en procentuel afgift på 1,5 %, som beregnes af lånets hovedstol.
-
Instituttet udbetaler dit lån
Det kan tage nogle dage at få et lån udbetalt fra det tidspunkt, hvor du har bedt om udbetaling og har indleveret de fornødne dokumenter.
Ved realkreditlån fastsættes kursen på lånet, og dermed den endelig pris, først efter at realkreditinstituttet har igangsat udbetalingsproceduren. Da kurser kan svinge, kan du overveje at købe en fastkursaftale, der sikrer dig mod ændringer i kursen fra det øjeblik, du har indgået aftalen.