Dit øje falder på noget, som du gerne vil have, men ikke har penge nok på kontoen til at købe. Du har to muligheder – køle af, vente og spare op til du har råd til varen, eller du kan købe på kredit og betale senere (ja køb nu betal senere er det samme som at købe på kredit og gældsætte dig). Hvis du vælger at købe nu og udskyde betalingen, og gør du det flere gange, kan din privatøkonomi begynde at skride. For det er nemt at miste følingen med, hvor meget du har lånt og hos hvem. Lige pludseligt er du bagud med tilbagebetalingen og rykkergebyrer og renter skal betales ved kasse et.
5 gode råd hvis du vil købe nu og betale senere
- Stop op, lad være, og spar op i stedet.
- Hold dig til ét betal-senere-køb ad gangen.
- Brug kun muligheden for at købe nu og betale senere på enkelte og dyre køb som fx et fjernsyn, en cykel og lignende.
- Vælg en betal-senere-mulighed, hvor du ikke betaler renter.
- Du bør sikre i dit budget, at du har nok penge på din konto, når tilbagebetalingen bliver trukket, så du ikke skal betale rykkergebyrer.
Sådan fungerer køb nu, betal senere
Køb nu og betal senere er blevet til en udbredt mulighed, især i netbutikker. Lånemuligheden fungerer på denne måde:
- Når du køber en vare eller service, får du samtidig tilbuddet om at betale senere.
- Der kan være flere muligheder, fx udskyde betalingen med 30 dage, dele betaling op i fx 10 delbetalinger eller oprette en kreditkonto, som du betaler renter for.
- Lånefirmaet laver en vurdering af din kreditværdighed, og hvis du bliver godkendt, betaler du med de lånte penge.
- Du modtager din vare med den samme.
- Du betaler lånefirmaet tilbage efter den aftale, du accepterer ved købet.
Køb nu, betal senere er gæld, der kan koste renter og gebyrer
Du løber altid en risiko, når du gældsætter dig, fordi din situation kan ændre sig, og du kan få sværere ved at betale tilbage.
Du skal også være opmærksom på, at du ikke mister overblikket, og at du husker at tilbagebetale til rette tid. Ellers får du rykkergebyrer, og du ender med at betale mere for varen, end prisen du købte for.
Rykkergebyrer kan fx være på 100 kr. – så et par sko til 500 kr. ender med at koste 600 kr., hvis du blot én gang glemmer at betaler i rette tid.
Nogle køb nu, betal senere-lån fungerer også som en kassekredit, som du betaler renter for. Så kan du være sikker på, at dine sko bliver dyrere, end hvis du betalte med det samme.
En anden ulempe ved køb nu, betal senere-lån er, at du kan blive fristet til at købe for mere end du havde tænkt dig og måske har råd til på den lange bane. Hvis du fx køber de sko til 600 kr., og du ikke skal betale noget eller kun 60 kr. her og nu, så kan det føles som om, du har råd til at bruge mere. Hvis du ovenikøbet tager et par jeans til 1000 kr. og ikke skal betale noget her og nu, eller kun en lille del på 100 kr., så har du forpligtet dig til et køb på 1600 kr., som du skal have råd til at betale af med dine næste løncheck.
Du kan på den måde “puste dit forbrug op” med lån, og du bliver vant til, at du har mulighed for at købe for et større beløb, end du faktisk har råd til.
Spørgsmål om køb nu, betal senere-lån
Køb nu, betal senere-muligheden er en kredit og derfor også gæld. Det er en måde, du kan låne penge på, der kan være gratis - vel og mærke så længe du overholder betingelserne. Hos nogle forretninger skal du betale et gebyr eller renter for at kunne betale senere. Når du køber en vare, betaler du en lille del her og nu eller senere og lånefirmaet betaler forretningen resten af beløbet. Du modtager din vare med det samme. Derefter betaler du lånefirmaet tilbage i delbetalinger over et aftalt antal måneder.
Køb nu, betal senere-lån kan være en fornuftig måde at sprede udgiften til en dyr forbrugsvare, som du ikke har penge til her og nu, som fx en ny vaskemaskine eller mobiltelefon. Eller en god måde at betale noget du virkeligt har brug for her og nu, men først har råd til næste måned. Men du bør ikke anvender muligheden ofte, og du bør kende de risici, som du kan læse mere om her på siden.
Du løber altid en risiko, når du optager gæld, fordi din situation kan ændre sig, og du kan få sværere ved at tilbagebetale. Du kan glemme at betale afdraget på dit lån, og så skal du betale rykkergebyrer. Nogle køb, nu, betal senere-lån koster også renter og startgebyrer, så du ender med at betale mere for varen end selve købsprisen. Og så er det en virkelig dårlig vane for din privatøkonomi, hvis du låner til dit almindelige forbrug.
Låneselskaberne har forskellige grænser for, hvor stort et beløb du kan låne til at købe på afbetaling. Men jo flere køb du skal holde styr på og tilbagebetale, jo sværere bliver det at balancere tilbagebetalingerne – det er lettere og mere sikkert kun at have et køb ad gangen, som du skal tilbagebetale. Hvis du alligevel har flere køb på tilbagebetaling, så sørg for at have en liste over dem og sætte afbetalingerne ind i dit budget eller lave en påmindelse i din kalender og på din smartphone, når der er deadline for en tilbagebetaling.
Ja. Når du køber noget og betaler senere, så låner du den sum penge du ikke betaler her og nu. Det du låner, skal du betale tilbage.
Hvornår og hvor mange gange du skal tilbagebetale afhænger af hvilken lånevirksomhed du anvender og hvilken betalingsmulighed du har valgt.
Så snart du er forsinket med en betaling, vil du blive ramt af rykkergebyrer. Og hvis du ikke kan betale afdragene flere gange, kan din sag ryge til inkasso. Ultimativt kan du risikere at blive registreret i RKI. Nogle køb nu, betal senere-lån koster også renter, sådan at varen bliver dyrere, end hvis du købte med dine egne penge. Du bliver opkrævet et rykkergebyr, som fx kan være på 100 kr. Hvis du har købt en pizza og betalt senere, kan det blive en rigtig dyr pizza, hvis du glemmer tilbagebetalingen. Hvis du glemmer at betale afdrag og rykkergebyrer flere gange i træk, kan dine regninger blive sendt til inkasso.
Forskellen er lille eller ikke eksisterende. Nogle køb nu, betale senere-lån betaler du renter for som en kassekredit eller et almindeligt forbrugslån. Andre fungerer som en 30 dages eller 10 måneders rentefri kredit, som du skal tilbagebetale efter aftalen. Tænk på muligheden for at køb nu og betale senere som gæld, som du skal betale tilbage ligesom alle andre lån.
Så længe lånefirmaet behandler dig efter betingelserne i den aftale, du har accepteret, da du tog lånet, har du ikke umiddelbart mulighed for at klage. Det vil f.eks. sige, at hvis der står i betingelserne for lånet, at lånefirmaet tager rykkergebyrer, hvis du glemmer at betale, så har firmaet lov til dette. Tag fat i lånefirmaets kundeservice, hvis der er noget du er utilfreds med. Hvis du mener, at lånefirmaet ikke overholder betingelserne, kan du klage til det Finansielle Ankenævn, hvis du har lånt pengene i en bank. Hvis du har lånt pengene af en forbrugslånsvirksomhed kan du klage til Forbrugerklagenævnet. Du kan se på låneaftalen, hvem du har lånt pengene af.
Du kan læse mere om, hvordan du kommer ud af gæld på Rådtilpenge.dk. Der kan du også finde en liste over tjenester som giver personlig rådgivning til at blive gældsfri.