Det viser en ny undersøgelse af de 18-25 åriges låne- og opsparingsadfærd, som Penge- og Pensionspanelet har gennemført. Panelet, som blev nedsat sidste år af økonomi- og erhvervsministeren, skal fremme forbrugernes interesse for og viden om finansielle produkter.
"Set under ét udviser de fleste 18-25 årige en ansvarlig økonomisk adfærd. Men undersøgelsen viser, at hver fjerde af de unge har en adfærd, der gør, at de ikke får nær så meget ud af deres økonomi, som de kunne," siger Penge- og Pensionspanelets formand, Torben Hansen, der er professor i forbrugeradfærd ved Copenhagen Business School.
De svageste finansielle forbrugere er ifølge undersøgelsen langt mere tilbøjelige til at optage forbrugslån og undersøger kun sjældent rentevilkår m.v., før de låner. De sparer mindre op end de øvrige grupper og interesserer sig mindre for deres økonomi end andre unge. De har i højere grad en social norm i deres omgangskreds, hvor hurtige forbrugslån er accepteret.
"Undersøgelsen viser, at især unge, der vælger at låne gennem afbetalingskøb og kontokort, bruger den samme udbyder som venner eller kolleger. Konsekvensen af det er, at man også skal tale til de unge som gruppe og ikke kun som individer, hvis man vil forsøge at påvirke deres adfærd. Derfor anbefaler vi blandt andet en kampagne, som skal motivere de unge ved at sætte rollemodeller op for dem," siger Torben Hansen.
Undersøgelsen viser dog, at der også blandt de stærkeste og middelstærke unge forbrugere er plads til forbedringer. Således viser undersøgelsen, at der generelt blandt de unge er et lavt kendskab til ÅOP-begrebet (årlige omkostninger i procent) - hele 73 procent af de unge kender ikke ÅOP eller har kun et ringe kendskab til ÅOP.
Derudover mener et flertal af de unge, at køb på afbetaling hører til blandt de billigste låneformer, og at det er billigere end et almindeligt kontantlån – på trods af, at det typisk er omvendt.
Penge- og Pensionspanelet har udarbejdet 10 gode råd til unge om forbrugslån og opsparing.
- Lav et budget, så du har et overblik over dine udgifter og indtægter.
- Prøv at spare lidt penge op så du har til uforudsete udgifter. Opsparing giver dig større finansiel frihed.
- Årlige Omkostninger i Procent (ÅOP) er kiloprisen på penge. Jo lavere ÅOP – desto bedre er det for dig.
- Del dine gode erfaringer med lån og opsparing med venner og bekendte.
- Prisen på lån er meget forskellig. Undersøg altid de samlede omkostninger inden du tager lån.
- Brug internettet – f.eks. www.pengepriser.dk – til at sammenlign priserne og produkter.
- Når du låner, skal pengene altid betales tilbage – med renter oveni. Lån betyder derfor, at du får færre penge til forbrug fremover.
- Det er typisk dyrere at købe på afbetaling end at låne pengene i en bank.
- Du kan normalt spare penge ved at samle alle dine lån ét sted.
- Få styr på dine forsikringer.
Kontaktperson:
Torben Hansen
Tlf.nr.: 38 15 21 00 (via reception)
Tlf.nr.: 38 15 21 77 (direkte)
Tlf.nr.: 21 74 83 12 (mobil)
E-mail: th.marktg@cbs.dk
Mere information om Penge- og Pensionspanelets formål og opgaver kan findes på www.pengeogpensionspanelet.dk