Når man bor sammen uden at være gift, kan et dødsfald betyde, at samleveren bliver ramt juridisk og økonomisk på flere forskellige måder. Hvis man har børn sammen eller fra tidligere forhold, kan det betyde økonomisk kaos for den efterladte, hvis man ikke har sikret hinanden.
Penge- og Pensionspanelets nye undersøgelse viser, at hvert tredje par med et eller flere børn sammen ikke har sikret deres partner økonomisk. Blandt par, hvor begge har børn fra tidligere forhold, er det 63 pct. der ikke har sikret hinanden.
”Det kan få store konsekvenser for den efterladte, hvis man ikke sikrer hinanden når man lever på polsk, fordi arv, pensions- eller forsikringspenge vil gå til den afdøde kærestes børn i tilfælde af dødsfald, også hvis børnene er fælles. Er børnene under 18 år, skal pengene bestyres efter særlige regler og kan derfor ikke bruges til at forsørge den efterladte familie. Det kan betyde, at den efterladte står tilbage uden penge, og må gå fra hus og hjem for at børnene kan få deres arv udbetalt”, siger Louise Skjødsholm, der er konsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.
Undersøgelsen viser, at blandt de samlevende par som ikke har sikret hinanden, der svarer 55 pct., at de slet ikke har overvejet, at det var noget som de kunne eller skulle gøre. 16 pct. svarer at de ikke har haft tid til at gøre noget ved det.
”Tag en snak med din samlever om, hvordan I gerne vil sikre hinanden. Gå ind på panelets webguide og få et hurtigt overblik hvad I kan gøre og hvad I skal være opmærksomme på fx, hvis I har fælles børn, børn fra tidligere forhold eller hvis I køber bolig og bil sammen. Og find ud af, hvordan I sikrer hinanden fx gennem testamente, forsikringer og pensionsordninger”, råder Louise Skjødsholm.