Undersøgelsen viser også, at danskerne i gennemsnit bruger 22.231 kr. på deres bryllup, hvis de er blevet gift på rådhuset - det er samme niveau som ved sidste måling i 2013.
”Penge- og Pensionspanelets nye undersøgelse viser, at vi generelt er begyndt at bruge lidt flere penge på vores kirkebryllup. Det tyder på, at vi er kommet ud af krisen og igen tør bruge flere penge på den store dag – uden at vi dog er ude i de store overflodsbryllupper, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet.
Tallene viser at der er plads til forbedring, når det handler om danskernes budgetlægning for den store dag. 46 % havde ikke lagt et budget og blandt dem som havde lavet øvelsen, så svarer knap hver tredje, at de ikke overholdte deres budget. Her er der flest kvinder som svarer at bryllupsbudgettet ikke blev overholdt.
”Et bryllup er ofte en stor post i parrets økonomi, så derfor er det en god ide at få taget budgetsnakken – så der er styr på prioriteringer, valg og fravalg, så man ikke bagefter kommer til at stå med følelsen af at have brændt pengene af”, siger Louise Skjødsholm.
Undersøgelsen ser også på, hvordan de nygifte håndterer den daglige økonomi og der svarer godt halvdelen, at begge parter i ægteskabet deler det primære ansvar for den fælles økonomi. Dog svarer flere mænd end kvinder, at de har det primære ansvar og flere kvinder fortæller, at det er deres ægtefælle/partner som har det primære ansvar.
”Det tyder på, at det primære ansvar for at lægge budget, betale regninger, optage lån, tegne forsikringer mv. stadig oftest ligger hos mændene, så der er plads til at kvinderne kommer lidt mere på banen”, siger Louise Skjødsholm.
Find undersøgelsen om nygifte danskere her
Fakta fra undersøgelsen
En undersøgelse blandt 547 danskere, som har indgået deres første ægteskab eller registrerede partnerskab inden for de seneste 3 år, viser, at:
-
De i gennemsnit brugte 52.606 kr. på deres bryllup. I 2013 var tallet 44.997 kr. kr.
-
De i gennemsnit brugte 22.688 kr. på deres bryllup, hvis de blev gift på rådhuset, og 75.071 kr. hvis de blev gift i kirken. I 2013 var de tilsvarende tal 22.231 kr. og 67.878 kr.
-
52 % havde lagt budget for brylluppet og 46 % havde ikke.
-
Blandt dem som havde lagt budget, der overholdte 30 % det ikke. Flere kvinder end mænd svarer at de ikke overholdte budgettet.
-
53 % svarer at de har lige meget ansvar for deres økonomi - fx lægger budget, betaler regninger, optager lån, tegner forsikringer mv. 30 % peger på dem selv og 16 % peger på deres ægtefælle/partner. Flere mænd end kvinder svarer, at de har det primære ansvar for økonomien. Flere kvinder end mænd svarer, at det er deres ægtefælle/partner som har det primære ansvar.
-
81 % har brugt pengene fra deres sædvanlige indtægt/opsparing til at betale brylluppet.
-
For 13 %’s vedkommende betalte forældre, svigerforældre eller anden familie for brylluppet.
-
4 pct. tog et lån for at betale deres bryllup.
Undersøgelsen er gennemført af TNS Gallup i perioden 24. maj- 26. juli 2016 blandt 547 danskere der indenfor de seneste 36 måneder har indgået deres første ægteskab/registrerede partnerskab.