Snart er det jul igen og der skal købes and, juletræ og gaver i store mængder. Julen er for de fleste en stor post på hverdagsbudgettet, men overraskende mange af os har ikke lagt et budget for, hvad det hele løber op i. 66 % af danskerne svarer, at de ikke på forhånd planlagde et budget for julens udgifter sidste år. Især mændene (73 %) svarer at de ikke lagde budget, mens det samme kun gælder for 60 % af kvinderne.
”Det er overraskende at der faktisk er så mange, der ikke sætter sig ned og planlægger hvor mange penge de skal bruge på julen. Det er jo en stor post for mange, så jeg ville forvente at flere havde behov for at styre julens udgifter lidt mere stramt,” forklarer Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.
Undersøgelsen viser, at der er flest blandt de unge ml. 18-35 år som lagde et julebudget sidste år.
Rådtilpenge.dk har udviklet et enkelt julebudget og seks gode råd til at styre pengene i julen. Find begge dele på www.raadtilpenge.dk/penge-beregner/julebudget.
Undersøgelsen viser også, at mere end 8 ud af 10 betaler for julens udgifter med penge som står på kontoen. 12 % svarer at de har en øremærket opsparing kun til det. Få svarer at de låner for at kunne betale julen fx med kreditkort (5 %) eller ved at trække på kassekreditten (2 %).
”Det er rigtig fornuftigt at mange danskere kan dække julens omkostninger med penge de har stående på kontoen. Det betyder, at færre vil opleve et efterslæb på kontoen når vi kommer til januar og det er positivt”, siger Louise Skjødsholm.
Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 1052 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 1. november - 7. november 2018.
Undersøgelsen fra Kantar Gallup kan findes her.
For yderligere information:
Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug hos Penge- og Pensionspanelet Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, e-mail lsh@ftnet.dk.