8% af danskerne løber tør for penge en uge inden næste indkomst tikker ind på kontoen

06.08.2021

I undersøgelsen svarer 8 % af danskerne, at de ikke kan få deres månedlige indkomst til at række til alle deres normale udgifter, fordi de løber tør for penge en uge før næste indkomst bliver udbetalt. 2 % svarer at de løber tør for penge midt på måneden. 86 % svarer at de normalt godt kan få deres månedlige indkomst til at række til alle deres udgifter, fra den første til den sidste i måneden.

På spørgsmålet om hvad danskerne så gør, når de ikke kan få indkomst og udgifter til at stemme overens, er der to klare tendenser. De skærer primært ned på forbruget (50 %) eller bruger af opsparingen (49 %). En del vælger at trække på kassekreditten (19 %) eller låne penge af familie og venner (12 %).

”Det er bekymrende at for 8 % så hænger indtægter og udgifter simpelthen ikke sammen. Det er mange hvis det sker fast hver eneste måned. Dog er det positivt at de knapper som danskerne primært skruer på, hvis indkomsten ikke rækker, er mindre forbrug eller træk på opsparingen”, siger Louise Skjødsholm, der er specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk i Finanstilsynet.

Indkomsten er for lav, og udgifter vælter budgettet

Undersøgelsen peger på, at der er flere faktorer som gør, at pengene ikke rækker hele måneden ud. Udfordringen for mange er, at deres indkomst er for lav, eller at der kommer udgifter som er uventede og større end normalt. Impulskøb, udgifter til dyr medicin og manglende overblik over alle ens udgifter, er også afgørende faktorer.

De unge har sværest ved at få enderne til at mødes

19 % af de unge mellem 18-25 år oplever, at de løber tør for penge en uge inden den næste månedlige indkomst kommer ind på kontoen.

”Det er bekymrende at næsten en ud af fem unge oplever, at de løber tør for penge inden næste indkomst tikker ind på kontoen. Det kan betyde, at opsparingen bliver udhulet og at kassekreditten bliver tæret på i et større omfang, og det gør det ekstra svært at starte en buffer til uforudsete udgifter” siger Louise Skjødsholm.

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup blandt 2056 danskere på 18 år eller derover. Undersøgelsen er gennemført i perioden 24. november -  4. december 2020.

Undersøgelsen fra Kantar Gallup kan findes her.

Rådtilpenge.dk har tre gode råd til privatøkonomien:

  1. Lav et budget og få overblik over din økonomi. Er der poster du kan spare væk? Prøv et gratis budgetskema.
  2. Start en opsparing til uforudsete udgifter og nødsituationer så økonomien bliver bedre polstret.
  3. Spar penge i hverdagen. Læg en madplan, handl ind en gang ugentligt og lug ud i dine abonnementer.

For yderligere information:

Kontakt specialkonsulent i finansielt forbrug ved Rådtilpenge.dk i Finanstilsynet Louise Skjødsholm, på telefon 33 55 83 06, e-mail lsh@ftnet.dk