icon_tool_info_solid_notransp icon_forbrugslaan icon_aegteskab icon_arbejdsliv icon_arrow_left_3099 icon_arv_testamente icon_bank icon_boernefamilie icon_flytning icon_forsikring icon_gaeld icon_huskoeb icon_investeringspapir icon_opsparing icon_papirloest_forhold icon_pension icon_skilsmisse icon_sparetips icon_test_livssituation icon_tool_facebook icon_tool_facebook icon_tool_arrow_down icon_tool_arrow_left icon_tool_arrow_right icon_tool_arrow_up icon_tool_close icon_tool_facebook icon_tool_hamburger icon_tool_acc_expanded icon_tool_acc_expanded icon_tool_minus icon_tool_plus icon_tool_acc_expanded icon_tool_search icon_tool_twitter icon_tool_instagram icon_tool_youtube icon_tool_podcast icon_unge_oekonomi icon_vaerktoej

Lær at holde din budgetbalance med 3 skridt

21.01.16 af Morten Holm Steinvig

Alle balancerer med deres indkomst på den ene side og deres udgifter på den anden side - og nogen balancerer bedre end andre, fordi de bruger et budget. Hvis du vil undgå et ubehageligt sug i maven, hver gang du logger ind på din netbank, er et budget den sikre måde at styrke din økonomiske balancesans på, og undgå at udgifter tynger dig ud mod afgrunden.

Hvad er et budget? Se på budgettet som den balancestang linedanseren bruger til at holde balancen med. Et budget hjælper dig på samme måde til at balancere indtægter og udgifter, så du ikke mister fodfæstet og brækker halsen på ovetræk og gæld. Du behøver ikke allerede at sidde i luksusfælden for at få gavn af et budget. Et godt budget kan tværtimod redde dig fra hårde økonomiske rap over fingrene. Hvis du følger disse 3 simple skridt til budgetlægning, er du sikker på, at økonomien holder måneden ud.

 

1. Find dit balancecenter med budgetskabelonen

Tag det første skridt ved at finde ud af, hvad du har af indtægter og udgifter, og hvornår de falder.

Du skal bruge:

  1. Overblik over dine indtægter som fx lønindkomst
  2. Information om dine faste udgifter og regninger der kan falde månedligt, kvartalsvis eller årligt.
  3. En ide om hvad du bruger på variable udgifter

Få det hele med nu, og undgå at ubehagelige overraskelser popper op om 5 måneder. Du kan fx gå gennem dine udgifter og indtægter i netbanken for at danne dig et overblik.  

Budgetlægning er kedeligt nok i forvejen, så gør det nemt for dig selv og brug budgetskabelonen fra Rådtilpenge.dk til at danne dig et nemt overblik. Hvis du er i parforhold, kan du også bruge budskabelonen for par til at finde ud af, hvordan I fordeler økonomien mellem jer. Begge budgetskemaer kan du finde som excel-skemaer, der kan downloades, eller du kan udfylde budgetregnearket online og gemme på Rådtilpenge.dk. 

Når du har lagt et budget, har du fundet dit økonomiske balancepunkt, og du er klar til næste skridt.

 

2. Hold balancen med Lommebudgettet

Du har lavet et personligt budget, men hvordan sikrer du dig, at du får budgettet overholdt? Det kan virke nemt nok, når du sidder hjemme ved køkkenbordet og lægger tal sammen i budgetskemaet. Men det er langt sværere at styre pengene, når du står i en butik og bliver spontant fristet, eller ikke lige kan huske hvor mange penge du har tilbage på dit budget til fx tøj eller madvarer. Det er naturligt nok, du er jo blot et menneske.

En velafprøvet måde at holde budgetbalancen på måneden ud, er kuvertmetoden, som din bedstemor sikkert lærte på husholdningsskolen. Hæv i kontanter hvad dit budget fortæller dig, du skal bruge til variable udgifter og pengene op i små budgetportioner og læg dem i kuverter, fx en til hver uge. Så ved du, hvor mange penge du har til en uge. Du får også bedre styr på dit forbrug, når du betaler i kontanter. Det husmorråd slår ikke fejl.

En anden løsning fra det 21. århundrede er selvfølgelig at bruge en app, nærmere bestemt budgetapp’en Lommebudget. Med denne gratis app kan du sætte dig et loft for, hvad du vil bruge til variable udgifter. Loftet bør ligge under dit rådighedsbeløb, fordi du altid bør forbruge mindre, end du tjener. Med budgetapp’en kan du løbende tracke dit forbrug, og holde øje med hvad du bruger på forskellige budgetposter, og hvor hurtigt du nærmer dig dit forbrugsloft. Du kan samtidig også få hjælp til at holde styr på hvilke udgifter, der er nødvendige, og hvilke udgifter der er luksus og derfor måske kan skæres fra, hvis du vil bruge færre penge.

 

3. Juster dit budget

Det tredje skridt er, at gå to skridt tilbage, og justere dit budget igen, hvis det er nødvendigt. Det kan du gøre, når du skal til at starte på en ny måned. Hvis det fx viser sig, at du brugte 500 kr. mindre på dagligvarerne, end du havde budgetteret med, kan du vælge at justere den post ned i dit budget, og måske sætte de penge ind på en opsparing i stedet, eller overføre dem til en anden post, som det ikke lykkedes dig at overholde. Hvis du bruger Lommebudgettet og vil spare penge, kan du også se på, hvor meget forbrug indenfor de forskellige poster, der var nødvendigt, og hvor meget forbrug der var luksus. Mange luksusudgifter betyder, at her er noget fedt i dit budget, som du kan skære væk for at få mere plads, hvis du ønsker det.

Øvelse gør mester, og jo mere du arbejder med din økonomiske balancekunst, jo mindre energi skal du bruge på at tænke over din privatøkonomi.