Tjek din første lønseddel for fejl
Hver anden har fundet fejl på sin lønseddel. Så den første lønseddel fra dit nye arbejde er særlig vigtig at tjekke. Fanger du ikke en fejl i første omgang, kan der gå lang tid, hvor din lønpose ikke er så tung som den burde være. Måske opdager du, og din arbejdsgiver, aldrig fejlen. De mest almindelige fejl på din lønseddel gemmer sig her:
- Grundlønnen - Passer din løn med din overenskomst eller kontrakt? Hvis du er timelønnet, bør antallet af arbejdstimer og timelønnen stå tydeligt
- Pensionsopsparingen - Stemmer indbetalingen til din pensions med din overenskomst eller din kontrakt?
- Ferieopsparingen - Optjener du feriedage? Eller indbetaler din arbejdsgiver feriepenge? Som fuldtidsansat lønmodtager optjener du ret til at holde minimum 25 dages ferie om året, som din arbejdsgiver betaler for.
- Tillæg. Bliver du betalt for weekendarbejde, overarbejde og anciennitet?
Nyt job og skattekortet – ret din forskudsopgørelse
Husk at vise skattefar din nye lønseddel. Når du starter i et nyt job, kan du være så heldig, at du også stiger i løn. Og så skal du betale mere i skat. Derfor skal du tilrette din årsindkomst i din forskudsopgørelse, så snart du kan regne ud, hvilket beløb din nye årsindkomst er. Dermed undgår du et surt skattesmæk, når året er omme.
Ret din forskudsopgørelse hvis du får nyt job
Skiftet til et nyt job - hvad med feriepengene?
Når du får et nyt job, skal du have dine feriepenge med dig. Du skal både have overført din restferie, altså de feriedage som du har til gode i dette ferieår (maj til april). Du skal også skal have overført de feriepenge, som du har optjent inden for det seneste optjeningsår (januar til december). Det er din tidligere arbejdsgiver, som skal sørge for, at opgøre de feriedage, du har til gode, og overføre dem til FerieKonto.
Tjek om dine feriepenge er blevet overført til FerieKonto
Nyt arbejde og pension – tag pensionen med dig
Der følger en pensionsopsparing med til langt de fleste jobs. Men hvis pensionsordningen hos dit nye job ligger i et andet selskab, end det du tidligere sparede op hos gennem dit gamle arbejde, så bør du samle dine pensionsopsparinger på ét sted. Hvis du skifter job flere gange i livet, kan du efterhånden få flere små klatpensioner liggende rundt omkring. Og det er dyrt.
Når du lægger dine pensioner sammen, får du et bedre overblik, og du sparer også penge på omkostningerne. I sidste ende giver sammenlægningen dig mere i pensionsposen. Du har som regel ret til sammenlægge dine pensioner gennem jobskifteaftalen for pension. Kontakt det pensionsselskab, som din arbejdsgiver betaler til for dig for at få hjælp til sammenlægningen. Du skal ikke vente for længe med at kontakte selskabet efter du har fået et nyt job. Der er en tidsfrist for, hvor længe du kan vente med at sammenlægge pensioner under jobskifteaftalen for pensioner.
Se hvilke pensionsopsparinger du har på PensionsInfo