Boliglånets rente – sådan får du renten ned
Den del af din boligfinansiering, der ligger ud over 80% af boligens værdi, kan du få finansieret af et boliglån i banken. På denne type lån vil der ofte være prisforskelle i mellem bankerne. Og som boligejer kan du have muligheden for at forhandle dig til en lavere rente og det kan ende med at blive en god forretning for din privatøkonomi.
Har du en høj rente på dit boliglån i din nuværende bank, kan du indhente flere tilbud fra andre banker, og på den måde anvende tilbuddet til at forhandle dig til en bedre rente i din nuværende bank. Eller du kan vælge helt at skifte bank.
Du kan forbedre dine chancer for at få en lavere pris ved at være en god bankkunde. Det banken vurderer dig ud fra er bl.a.:
- Dit rådighedsbeløb efter faste udgifter er betalt
- Betaler du rettidigt?
- Hvor mange forretninger har du i banken?
Læs mere og få gode råd om forhandling med din bank eller generel info om bank.
Hvordan finder jeg det bedste boliglån?
Det bedste boliglån for dig, er det lån, som matcher dine behov bedst og som har den laveste pris. Inden du går i gang med at kigge efter priser på de forskellige boliglån, bør du som minimum være afklaret om disse spørgsmål. Dem vil en rådgiver også komme ind på, for at kunne give dig et tilbud.
- Hvor meget skal du låne?
- Hvor længe forventer du at blive boende i boligen
- Kan du tåle at ydelsen på lånet stiger?
- Har du brug for en periode med afdragsfrihed?
- Vil du kunne afdrage mere eller mindre i perioder?
Få dig et nemt overblik over de mest almindelige boliglån og lånetyper, så du kender dine muligheder for boligfinansiering og hvordan de passer til dine behov.
Når du har fundet den rette lånetype for dig, kan du med fordel undersøge hvor du kan få lånet billigst. For at finde det sammenligne priserne og finde det billigste boliglån bør du især kigge på, hvad boliglånets årlige omkostninger i procent (ÅOP) er, sammenlignet med boliglån af samme type og løbetid. ÅOP giver dig et billede af hvad boliglånet reelt koster.
Du kan bruge Tjek boliglån til at sammenligne boliglån, og se hvor du kan få det billigste boliglån.
Boliglån uden om banken
Er du blevet afvist af banken til et boliglån? Så er det I dag muligt at optage boliglån uden om banken. Disse nye låneformer fungere på den måde, at privatpersoner samt virksomheder låner dig penge direkte, i stedet for gennem bankerne.
Når du optager et boliglån uden om banken, skal du som forbruger, være meget opmærksom på de risici der følger med den låneaftale du indgår. Du skal også være opmærksom på, at du måske ikke vil modtage den samme rådgivning som du kan få i bankerne.
Du bør også læse din låneaftale grundigt igennem, så du kender vilkårene for det lån du får. Særligt bør du være opmærksom på prisen på lånet, herunder renten og hvordan denne kan udvikle sig i lånets løbetid, samt på hvilke vilkår du vil kunne indfri lånet.
Boliglån uden udbetaling
Kan du ikke selv finansiere en udbetaling til en bolig, kan det blive en udfordring for dig at lånefinansiere en ejerbolig 100%. Når du skal optage et boliglån kan du låne op til 80% af pengene som et realkreditlån i et kreditselskab eller et bankboliglån i en bank. Som udgangspunkt kan du låne de resterende 15% af købesummen i banken. De sidste 5% skal du normalt selv stille med som kontant udbetaling.
Lovgivningen på området siger, at selskaber, der udlåner boliglån, skal sikre, at kunden selv lægger en passende kontant udbetaling. En passende udbetaling vil som regel være 5% af købesummen. Men den regel kan fraviges i visse tilfælde, fx. hvis køberen er en førstegangskøber og har en høj fast indkomst, og kunden derfor hurtigt vil kunne nedbringe gælden i boligen.
Som forbruger bør du tænke grundigt over, om du vil kunne finansiere din bolig uden den kontante udbetaling på 5%. 5% reglen er til for at sikre, at boligejerne ikke bliver insolvente, dvs. skylder flere penge end boligen er værd.
Boliglån til studerende
Hvis du er studerende, har du mulighed for at optage et boliglån til køb af ejerbolig eller andelsboliglån til en andelsbolig. Vilkårene for studerende er ikke anderledes end for andre, og der er ikke særlige studierabatter. Men som studerende er din indkomst lille. Derfor er det begrænset, hvor stor en ydelse din økonomi kan klare, og dermed også hvor mange penge, det er sikkert for dig at låne.
Mange studerende vælger at optage et boliglån til at købe en andelsbolig for, da andelsboliger kan være billigere end ejerboliger.
Hvis du ikke ved hvilken boligtype, som bedst passer til dit behov, kan du læse mere om forskellen på ejerbolig og andelsbolig.
Hvad er et prioritetslån
Et prioritetslån kaldes også et bankboliglån. Det er et lån, du kan tage i banken for at finansiere dit boligkøb. Prioritetslån kan være skruet sammen på mange forskellige måder, og kan derfor være forskelligt fra bank til bank. Ligesom realkreditlån, har prioritetslån pant i din bolig. Løbetiden på et prioritetslån aftales med banken.
Prioritetslån eller realkreditlån - hvilket skal du vælge?
Står du og skal til at optage et boliglån til køb af ejerbolig og er i tvivl om hvordan det skal finansieres kan du overveje at søge uafhængig finansiel rådgivning eller tage en snak med din bankrådgiver.
Når du vælger lånetype er det vigtigt du undersøger, hvordan realkreditlånet eller prioritetslånet er skruet sammen og sammenligne lånenes vilkår. Du kan også sammenligne lånets priser på Tjek Boliglån.
Du bør altid markedet grundigt og indhente flere tilbud. Du kan med fordel anvende vores sammenligningsportal tjekboliglån.dk og nemt finde de institutter der kunne være relevant for dig at kontakte.
Kurs og realkreditlån – nemt forklaret
Et realkreditlån er finansieret med realkreditobligationer, som bliver udstedt for at skaffe de penge du skal låne. En obligation er et gældsbevis, der sælges til en investor af realkreditinstituttet.
Når du optager et lån, har den kurs de bagvedliggende obligationer kan sælges til en betydning for, hvor mange penge du får i hånden til at købe hus eller lejlighed for. Hvis du fx låner 1.000.000 kr., og realkreditinstituttet tilbyder dig et realkreditlån til kurs 98, så er kurstabet på 2 kurspoint, svarende til 20.000 kr. Du låner altså 1.000.000 kr., men får 980.000 kr. at handle bolig for. Ud af den sum penge skal du også betale nogle gebyrer til staten og realkreditinstituttet, fx for tinglysning af lånet og oprettelsesomkostninger.
Så kursen på obligationerne er særdeles vigtig at være opmærksom på som låntager. Jo højere kurs du optager dit lån til, jo færre penge taber du på kursen, og jo flere penge får du reelt til at gøre godt med.
Er du ikke skarp på jargonen og ord som ”obligationer”, ”kurs” og ”kurstab”, kan du finde forklaringer i ordforklaringer.
Realkreditlåns rente – fast eller variabel rente?
Når du optager et realkreditlån, skal du vælge imellem fast eller variabel rente. Fastforrentede realkreditlån og rentetilpasningslån (variabelt forrentede lån) har hver deres fordele og ulemper. Rentetilpasningslån ser til gengæld umiddelbart billige ud, men du kan risikere at renten, og dermed din ydelse, kan stige. Hvis du ikke kan eller vil løbe den risiko, bør du vælge et fastforrentet lån, som har en højere rente og dermed højere ydelse. Men fastforrentede lån har den fordel, at du kender renten i hele boliglånets løbetid.
Er du mere tryg ved at kende din rente gennem hele realkreditlånets løbetid, vil et fastforrentet lån passe bedre til dig. Forventer du ikke at renterne kommer til at stige, og har du et økonomisk råderum til rentestigninger, så kan et variabelt forrentet lån, måske passe bedre.
Hvis du vælger et rentetilpasningslån, skal du også tage stillingen til, hvor lang en periode du vil binde renten, fx 6 måneder, 1, 3 eller 5 år. Læs mere om de forskellige lånetyper hvis du ikke har lånetyper på rygraden endnu.
Realkreditlån til sommerhus
Hvis du vil optage et realkreditlån til et sommerhus er du næsten i samme situation, som hvis du vil optage et realkreditlån til en helårsbolig. Forskellen ligger i, hvor meget af husets værdi du må finansiere med et realkreditlån. I et helårshus kan du finansiere op til 80% af boligens værdi med et realkreditlån.
Køber du et sommerhus, kan du få op til 75% af boligens værdi finansieret med et realkreditlån. 20% kan du enten få finansieret via et almindeligt boliglån i banken, kontant udbetaling eller ved at optage et pantebrevs lån. De sidste 5% skal du selv lægge til udbetaling.